MARTI, Ianuarie 8, 2011 14:03

Maritimo Shopping Center

Locatie: Constanta

Proiectant specialitate: S.C. PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE S.R.L.

 

Situat intr-o locatie accesibila si cunoscuta, pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 220, Maritimo Shopping Center gazduieste peste 130 de magazine, o zona atractiva de restaurante si cafenele, facilitati pentru petrecerea timpului liber si distractii, un cinematograf multiplex cu opt sali, un centru de fitness, squash și biliard. Parcarea generoasa cu peste 2.200 de locuri iti asigura accesul facil si confortabil.

Maritimo Shopping Center este un ansamblu de mai multe corpuri de constructie cu destinatie comerciala.

Astfel, datorita suprafeti foarte mari, in acest ansamblu se disting 4 corpuri A, B, C si D. La randul sau fiecare din aceste corpuri este alcatuit din alte subcorpuri :

-          Corpul A este alcatuit din subcorpurile A1, A2 si A3 ;

-          Corpul B este alcatuit din sucorpurile B1, B2, B3 si B4 ;

-          Corpul C este alcatuit din subcorpurile C1, C2 C3 si C4 ;

-          Corpul D este alcatuit din subcorpurile D1, D2 si D3 ;

Corpurile A si B au regimul de inaltime S+P, iar corpurile C si D au regimul de inaltime P.

Avand in vedere dispunerea de locuri de parcaj la subsol, tramele constructiilor sunt in general 8,10mx8,10m.

 Structura de rezistenta pentru Corpurile A si B este alcatuita din stalpi de beton armat prefabricat, grinzi de beton armat prefabricat (la planseul peste subsol), placa turnata monolit si sarpanta metalica.

Pe conturul subsolului sunt prevazute diafragme turnate monolit. Pentru rigidizarea structurii de la Corpurile A si B  s-a prevazut si un sistem de diafragme interioare.

Pentru corpurile C si D, care au un singur nivel (parter) structura este alcatuita din stalpi prefabricati si sarpanta metalica. Singurul corp care a fost rezolvat in solutie inegrala din beton turnat monolit este subcorpul D3, care adaposteste un spatiu cu destinatia de cinematograf.

La toate corpurile sarpanta metalica este alcatuita din ferme cu zabrele cu diverse deschideri.

In marea lor majoritate panele au fost rezolvate in solutia „pane macaz”. Pentru celelalte situatii s-au utilizat pane simplu rezemate, realizate din profile IPE.

 In plan orizontal sarpanta lucreaza ca o saiba rigida, fiind rigidizata prin intermediul contravantuirilor orizontale, transversale si longitudinale.

La corpurile B si D la nivelul sarpantei sunt prevazute cupole metalice cu rol de luminator.