MARTI, Ianuarie 8, 2011 14:03

Brasov- Business Park

Locatie: Brasov

Proiectant specialitate: S.C. PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE S.R.L.

 

Ansamblul de constructii realizat la intrarea in orasul Brasov a fost gandit multifunctional cu o mare libertate de alegere si modificare a functiunilor, din acest motiv s-a ales o structura metalica care permite deschideri si traveei mari. S-a optat pentru traveei de 9,0m si cate trei deschideri pentru fiecare corp  -  doua de 7,5m si doua de 6,0m atat pentru asigurarea circulatiei si parcarii autoturismelor la nivelul subsolului cat si pentru spatii generoase care pot fi utilizate functie de cerintele viitorilor clienti. Dimensiuni in plan  80,50 x 80,50 m, inaltimea constructiei pentru 8 nivele peste subsol 33,90 m, inaltimile nivelelor 4,80m;4,50m si 3.60m.

Constructia include intr-un masiv inchis transparent verzui structura de rezistenta a cladirii. Structura de rezistenta este parte integranta a arhitecturii cladirii, elementele structurale si nestructurale fiind vizibile, conceptul fiind de arthitectura structurala (foto1, foto2)..

Regimul de inaltime este de S+P+7E+8Etehnic in primele trei deschideri si S+P+1E in ultima deschidere. Ansamblul este compus din 8 corpuri de cladire dintre care 6 in sistem structura metalica etajata. Celelalte doua in sistem de incinta acoperita cu o sarpanta metalica in concept de panza cilindrica  cu nervuri, din arce plane cu tirant, ce reazema articulat pe celelalte 6 corpuri amplasate cate trei deoparte si de alta a celor doua „corpuri” centrale. Ceea ce este specific acestui ansamblu si care a necesitat numeroase teste numerice este comportarea la miscarea seismica asincrona a celor 6 corpuri etajate care au rigiditati diferite, vulnerabilitati diferite, moduri proprii de vibratie diferite. La conformarea celor 6 corpuri de constructie s-a impus conditia de deplasare laterala aproximativ egala la nivelul de rezemare arcelor chiar daca structurile aveau regim de inaltime diferit si sisteme constructive diferite.