MARTI, Ianuarie 8, 2011 14:03

Automobile Bavaria- Bucuresti

Locatie: Bucuresti

Proiectant specialitate: S.C. PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE S.R.L.

 

Ansamblul este alcatuit din Showroom si Service pentru "Automobile Bavaria" ,dealer BMW in Romania.

Structura de rezistenţă este parte integranta a arhitecturii clădirii, elementele structurale şi nestructurale fiind vizibile, subliniind prin elemente zvelte forma arhitecturală de obiect detaşat de sol ce "pluteşte" la 4.9 m înălţime.

Din punct de vedere structural schema statică este complet atipică în raport cu cele folosite curent în domeniul construcţiilor metalice, căutând să îmbrace o arhitectură îndrăzneaţă ce îmbină armonios elementele rectangulare cu cele curbe riglate.

Închiderile laterale fiind vitrate lasă să se “citească” şi din exterior arhitectura structurală.

Pentru a da senzaţia (mai ales pe timpul nopţii) a unei structuri ce pluteşte au fost gândite patru reazeme din beton armat amplasate pe direcţia longitudinală la 42.0 m, iar pe cealaltă direcţie la 18.0 m. 

Pe aceşti suporţi reazemă două grinzi cu zăbrele longitudinale pe înălţimea celor două etaje, iar pe direcţia transversală, pentru asigurarea rigidităţii structurii, sunt prevăzute patru cadre cu inima plina ( cate doua pe fiecare ax transversal) care asigura preluarea acţiunilor orizontale din vânt si seism. In faţada principală este prevăzuta o consola de 8.0m deschidere (pe înălţimea celor doua nivele) "agăţate" de capetele grinzilor longitudinale prin intermediul unor tiranţi rigizi din ţeavă rotundă. 

Grinzile longitudinale cu zabrele au fost conformate astfel încât sa folosească atât avantajele grinzilor cu zabrele – consum redus, zvelteti mari, imagine filigranata - cat si a celor grinzilor tip Vierendel (la care montanţii sunt dezvoltaţi pe direcţie longitudinala “incastrati in tălpi”) ceea ce a condus la asigurarea condiţiei de deformabilitate generala (săgeata construcţiei). Pentru mărirea rigidităţii verticale s-a luat in calcul si ”talpa curba” a şarpantei, iar diagonalele se nasc din intersecţia montanţilor grinzii Vierendel cu “talpa curba” a şarpantei